kedd, július 03, 2007

Könyvek

Tegnap tiszteletem tettem kedvenc könyvesboltomban. Nagy örömömre láttam, hogy a fiatal srác van bent. Ő az, aki néha kisegít a boltban, de igazából fogalma sincs róla, hogy melyik könyv hol van, mifajta, mennyit érhet, stb. Így hát fogtam gyorsan néhányat, vittem a pénztárhoz, és mikor kérdezte, hogy a 2 eurós kupacból valóak-e, hevesen bólogattam. Így összesen 6 euróért tudtam elhozni a következő irományokat:
  • Frieda Fordham: An Introduction to Jung's Psychology
  • André Bazin: Jean Renoir
  • Frederick R. Karl ed.: the naked i

Az első két könyvet gondolom nem kell sokaknak bemutatni, magukért beszélnek igazából. Az utolsó könyv pedig igencsak érdekesnek mondható. Egy fikciós antropológiáról van szó, a rövid irományok szerzői közt vannak: Franz Kafka, Robert Coover, Sylvia Plath, james Purdy. Tehát mindenképp ígéretes. Itt egy rövid leírás a könyvből/könyvről:

The naked i is a collection of fictions by twenty-five writers who in various
ways change or challenge our perceptions of the world. They do this by
shattering conventional expectations: about time, about "character", about
appearance and reality, about the boundaries between fact and fantasy, about
narrative technique (as regards both form and style).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ha ezt az utóbbit a fülszöveggel csalinak szántad... hát én harapok rá:) jó lehet, utánanéztem, a 70es években adták ki ugye? kíváncsi vagyok milyen szerzők kerülhettek bele a felsoroltakon kívül. gondolom nem annyira mainstream szerzők, de érdekes lenne tudni. hiszen ez a furcsa kiadvány akkor elég korán kezdi egész nyíltan tematizálni korunk ismeretelméleti kétségbeesését. persze tudom hogy az említett szerzők nem tartoznak - elvileg - szervesen a modernizmus túlhaladásához (ki is dönti ezt el?) de azért elég haladó szellemű lehett a szerkesztő.
kérdésedre válaszolva, szegeden a helyzet változatlan, állítólag bevadulnak az ellenőrök, de még nem tudok biztosat erről (pedig csütörtökkel vége az áldott SZTE-s bérletnek). a battlefield meg... rég nem láttam. jó a blog, jó olvasgatni mi történik veled azon a földön ahol még a természetben is megél a GYEP, ave.

Szilárd írta...

Na igen, gondoltam hogy ez fel fogja kelteni a figyelmed, nem véletlenül szántam rá kicsit több betűt :-)
A következő fejezetekre van osztva a könyv:

Discontinuity with design:
A Country Doctor (Franz Kafka)

An earlier generation:
The Lottery in Babylon (Jorge Luis Borges); Blow-up (Julio Cortázar); Invisible Man (Ralph Ellison); A World Ends (Wolfgang Hildescheimer); 'That in Aleppo Once (Vladimir Nabakov); One Warm Saturday (Dylan Thomas); The Man Who Went to Chicago (Richard Wright)

Our Contemporaries:
Ambrose His Mark (John Barth); Me and Miss Mandible (Donald Barthelme); A Long Letter from F (Leonard Cohen); The babysitter (Robert Coover); Aura (Carlos Fuetes); Blood Letting (John Bart Gerald); Love and the Buffalo (James Leo Herlihy); Snow (Ted Hughes); Answers in Progress (LeRoi Jones); Steps (Jerzy Kosinsky); Mildred (Leonard Michaels); The Empire of Things (H. L. Mountzoures); Johnny Panic and the Bible of Dreams (Sylvia Plath); Goodnight, Sweatheart (James Purdy); The Spider (Jan Gerhard Toonder)

Nonfiction:
Love's Body (Noran O. Brown); Letters from Mexico (Ken Kesey)

És tényleg a 70es években adták ki :-) Jónak tűnik, majd elkezdem olvasni és beszámolok!