kedd, április 28, 2009

Paramount para

Tegnap munka közben lehozott Monica egy levelet a Paramount Pictures Internationaltól, amit a mozi dolgozóinak címeztek, illetve a managernek. A helyzet az, hogy közeledik a Star Trek film premierje, a cég pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy nehogy véletlenül idő előtt kikerüljön egy kalózmásolat a netre. Ezért tehát tételesen leírták, hogy ők mit várnának el a mozi dolgozóitól, hogy a film szellemi tulajdona ne legyen kitéve semmiféle veszélnyek. A listában olyan pontok vannak, mint szúrópróba szerű táska átkutatás, videokamera és videokamerás telefon szenzor a moziterembe való installálása, az alkalmazottak nem lankadó figyelme a gyanús személyekre, és még sorolhatnám, hogy hány egyébként szerény véleményem szerint törvénybe ütköző dolgot várna el tőlünk a forgalmazó. Egyébként hihetetlen, hogy milyen paranoia van az egész kalózkodási veszély miatt. A filmtekercsek például a különösen fontos filmek esetében nem egyszerre érkeznek a moziba, hanem külön napokon, tehát megérkezik mondjuk hétfőn az utolsó tekercs az adott filmből, aztán másnap a második, és így tovább, míg az utolsó csomag a premier napján, vagy az azt megelőző nap kerül kézbesítésre. A levélben természetesen erre is kitérnek, hogy az átvett rollnikat mindenképp el kell zárni, lehetőleg számzáras páncélszekrénybe, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Továbbá: amint a film lekerül műsorról, az összes vele kapcsolatos marketinganyagot (tehát posztereket, kartonreklámokat, stb) a helyszínen meg kell semmisíteni... Vicces, mert Adam főleg a Star Trek plakátokat szereti mangeszolni, kaptunk belőle ugyanis egy egész szettet (mindegyik film béli kaszthoz külön plakát), ami esztétikai és eszmei tulajdonságainál fogva is értékkel bír. Ezen kívül a moziban ha fel van szerelve CCTV kamera, azt nem szabad a moziteremben elhelyezni, és ha mégis van, akkor hitelesítettni kell, hogy az fixen áll, és nem a vászon felé van fordítva.
Ami engem a leginkább szórakoztat, az Peter (őrült professzor kinézetű mozigépészünk) elszánt háborúja a helyi kalózok ellen. Peter magát szent inkvizítori pozícióba emelte, és személyes ügynek tekinti a gonosz kalózok idő előtti pokolra juttatását. Éppen ez okból kifolyólag igen érdekes reakciókat lehet belőle kiváltani már csak a téma említésével. Tegnap például megemlítettem neki, hogy legutóbb a bolhapiacon megint láttam árusokat, akik arcátlanul kínálták a sátáni másolatokat olcsó pénzért a népnek. Peter teáját szürcsölve egyik szemöldökét kissé megemelve rámnézett, és összeszorított fogakkal mondta, hogy "Actions have been taken...", azaz már intézkedett, és ez nem vicc. A piaci filmkofákra már legalább kétszer ráküldte a rendőröket, illetve azt is kiderítette, hogy a forrásuk állandóan címet változtat, ezért nagyon nehéz kézre keríteni, viszont abban már biztos, hogy valahol a közelben bújkál a gazember :)
Az utóbbi napok nagyon csendesek voltak a moziban. Ez okból kifolyólag alig kellett dolgoznom, viszont annál több mindent tudtam csinálni. Nyilvánvalóan több film is abszolválásra került, gyors értékelés következik:
17 Again: 63% Zack Efronnak muszáj táncolnia, nincs mese. A filmet a mellékszereplők poénjai mentik meg a katasztrofális kliséktől.
Milk: 80% Szeretem az életrajzi filmeket, Sean Penn pedig ismét nagyon nagy...
The Boat that Rocked: 77% Akik idősebbek nálam, és a 60-as, 70-es években voltak fiatalok, azoknak ez a film minden bizonnyal főnyeremény, velem kicsit célt tévesztett, ettől függetlenül teljesen jó.
Valkyrie: 72% Tom Cruise ellenére a film működik...
A filmek mellett még volt időm felmenni a vetítőbe is tanulni kicsit. Sean segítőkész, jól magyaráz, és valószínűleg nincs olyan szakmai kérdés, amit ne tudna megválaszolni. A moziban is vannak különböző formátumok, amik természetesen eltérőek az amerikai és az európai területeken, más szabványok működnek az IMAX mozikban, mások az fps ráták, a képarány, minden... A mai napon megmutatta, hogy hogyan kell egy teljes filmtekercset kisebb tekercsekbe visszaapplikálni... Legközelebb az összerakás jön.
Most pedig ünnepélyesen bejelentem, hogy a blog újabb rovattal bővül, melynek neve 
Kulináris Gyilokpornó.
Ezentúl ha bármi hajmeresztőt eszek, azt ebbe a rovatba fogom beírni. Az első eset nem is inkább kinézete, vagy összetétele miatt kerül ebbe a kategóriába, sokkal inkább a neve miatt érdemelte ki a megtisztelő helyet. Félkész kaja, két szál sültkolbász krumplipürével. Mindez "BANGERS with Mash" néven fut. Ennyi erővel az is lehetne a neve, hogy "Lófasz pürével". Bon apetit!

A második jelenetben a "Mogyoróvajas Banános Döbbenet" (röviden MBD) nevű szereplővel ismerkedhetünk meg. Ezzel az összeállítással Hamburgban találkoztam, az ottani couchsurfing hostom mutatta, hogy ez az ő kedvenc reggelije. Miután kellőképpen meghökkentem, kipróbáltam, és valóban nem volt rossz. Viszont el kellett tellnie bizonyos időnek (vagy csak környezetváltozásnak kellett bekövetkeznie), hogy önerőből ilyet össze tudjak hozni.


"Who bothers to cook TV dinners? I suck them frozem"
- Woody Allen

Nincsenek megjegyzések: