péntek, március 27, 2009

Tévhitoszlatási rovat

Pár dolog az itteni életről, megélhetésről, mivel sok kérdést kaptam az elmúlt hónapokban, amik arra engedtek következtetni, hogy sokan eléggé el vannak tájolva az itteni árakkal, körülményekkel kapcsolatban. Íme tehát egy pár dolog, amit a legtöbbször hallottam:
"Volt kint egy ismerősöm Írországban, de hazajött mert nem volt munka"
Erősen kétlem. Valami munka mindig van. Ha máshol nem, hát van a hotelben takarítás, de az is munka. Persze nem álommeló, viszont az ember a minimálbért akkor is megkapja, és abból azért kényelmesen el tud kavircolni addig, amíg valami jobbat nem talál.
"Na de azért azzal számolj, hogy kint a megélhetés is drágább!"
Nem igaz. Vannak olyan dolgok, amik drágábbak, vannak amik olcsóbbak. Egy három szobás lakás bérleti díja havi 400-600 Euro. Szétosztva nem vészes. Rezsi effektíve csak az áramszámlából áll, hiszen gáz nincs, a víz ingyen van, a közös költség benne van az albérleti díjban, stb... Az élelmiszerek olcsóbbak, mint Magyarországon. Itt persze nem a kaviárra kell gondolni, hanem pl. egy sima 800g fehér kenyér 60cent... Félkész ebédeket az ember 2-4 Euróért tud venni a boltban. Ami viszont sokkal drágább: alkohol, cigi, étteremben étkezés, kényelmi szolgáltatások. Egy doboz cigi ha jól tudom 10 Euro. A legolcsóbb ír whisky üvegje 30 Euronál kezdődik. A fenti árakat igazítsuk 8.56 eurós minimál órabérhez, amiből semmit nem kell adózni (az adó csak a magasabb órabérű munkáknál kezdi hasítani a zsetont).
"Azért kint komoly pénzeket fizetnek az egyetemért"
Nem igaz. Írországban minden EU állampolgárnak (!) a felsőoktatás ingyenes, ha nincs már diplomája. Valamikori kolléganőm, Susan pl. a nyári báros munkájából fedezte az albérletet meg a zsebpénzt, és kész, más költsége nem volt. Ha bármilyen tanfolyamot akar végezni az ember, az állam komoly pénzösszegekkel beszáll. Peti fotós tanfolyama, ami ha jól gondolom 2 hónapos volt, 100 euroba került. A továbbképzések jó része ingyenes. Az ír gazdasági csoda egyik jelentős oka anno ugyanis éppen a rendelkezésre álló képzett munkaerő volt.
"Nincs honvágyad?"
De van. Ugyanakkor az itteni cimborák mindent megtesznek azért, hogy alig érezzek belőle valamit.
"És akkor most örökre kint maradsz?"
Nem. Első körben augusztusig maradok. Hogy visszatérek-e még szeretett ír városkámba, azt majd meglátom később.

Ezek voltak Szilkó próféta igéi. Folytatódjék hát az élménybeszámoló!

Tegnap sikerült végül kinyomtatni a fekete-fehér portrét, amire ez úttal sem nyál, sem szösz nem került, úgyhogy mostmár a nappalit dísziti szép fekete keretben, ollé! Továbbá Peti fotós tanára ajánlott egy jó kis honlapot, ahol olcsó pénzért nyomtatnak ki nagy méretű képeket fotópapírra... Már gyűjtjük, hogy miket fogunk kiaggatni a falra.
Nekem kikerült a szobámba az egyik kedvenc festményem mása:

Lovers - René Magritte
Bárkinek van ötlete, hogy mi festene még jól a szobám vagy a nappali falán, az ne tartsa meg magának, dobjon meg az ideával, és hosszas mérlegelés után meg fog születni a verdikt, hogy mi nyert. Interaktív lakásdekor YEEEE!
A festmény képét nem azért tettem ide, hogy megússzam az ígért mindenkori képfeltöltést, ami a mai napon egy találós kérdéssel is kiegészül. Mit láthatunk a képen?


Aki kitalálja a helyes megfejtést, értékes ajándékban részesül!
Az idézet mára pedig:
"A cementet azt protonok és neutronok alkotják" - Jean Claude Van Damme

2 megjegyzés:

Gonzi írta...

Szóval lebuktam és olvasgatom a blogod... és ha egy ilyen kihívást teszel elém, mint ez a kérdés biztos ráugrok! (és első is lehetek)
Szóval egy darab takonyra hasonlít, de inkább egy darabka folyékony, vagy hőre olvadó ragasztóra tippelnék. Mit nyertem??? Amúgy a Te kezed van a dologban? Jó!

Szilárd írta...

Igen, az én művem a kép... Sajna elég messze állsz a megoldástól :)